Borna Šercar

YMS tečaj:

Drum Encounters

Školovanje:

Muzička Akademija u Zagrebu

Glazbena postignuća:

Borna nastupa s Big Bandom HTV-a, Zagrebačkim Simfonijskim Orkestrom, Zagrebačkom Filharmonijom, Orkestrom Hrvatskog Nacionalnog Kazališta, Zagrebačkim solistima, Hrvatskim baroknim ansamblom, te sklada glazbu za crtiće, kazališne predstave, HRT, kao i za vlastiti jazz kvartet Borna Šercar’s Jazzina Croatica, kojeg je osnovao 2009. godine. Surađuje i s brojnim jazz sastavima i hrvatskim divama Josipom Lisac, Gabi Novak i Terezom Kesovijom, te je kroz karijeru surađivao s Erniejem Wattsom, Michelom Legrandom, Boškom Petrovićem (poznati hrvatski vibrafonist), Arsenom Dedićem i Miljenkom Prohaskom.

Sa svojim sastavom Borna Šercar’s Jazziana Croatica objavio je četiri albuma, od kojih su prvi, A Little Book of Notes, drugi, Nehaj, i treći, Jazziana Croatica Big Band, nagrađeni Porinom.

U listopadu 2013. nastupaju i održavaju masterclass na festivalu europskoga jazza na Sveučilištu UCLA. Nastupaju i po Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka, Vukovar, Koprivnica, Mali Lošinj, Grožnjan, Osijek) i svijetu (Beč, Budimpešta, Trst, Los Angeles, Paris, Munchen, Milano, itd.).

Bornin ekstenzivni klasični i jazz repertoar uključuje i performanse na instrumentu načinjenom od staklenih boca – bottlephoneu, na kojemu je, skupa s Antom Gelom na gitari, performirao po Europi i Južnoj Americi.

Kao stalni član Hrvatskog Društva Skladatelja, Borna je nagrađen nagradom Miroslav Sedak Benčić na području jazza za kreativnost i projekt Borna Šercar’s Jazziana Croatica. Dvostruki je dobitnik nagrade Status za najeminentnijeg jazz glazbenika i najboljeg jazz bubnjara (1999. i 2014.) te trostruki dobitnik Porina (2011. i 2013. za najbolju jazz skladbu; 2015. za najbolju jazz izvedbu).

Osim glazbe, Borna se bavi slikanjem i pisanjem poezije.