Joe Pandur

YMS tečajevi:

Guitar Encounters, Classical Guitar, Six Strings Adventure

Školovanje:

Osnovna glazbena škola Blagoje Bersa Zagreb, Srednja glazbena škola Vatroslav Lisinski, Zagreb, Universität für Musik und darstellende Kunst, Graz

Glazbena postignuća:

Josip Pandur – Joe, rođen je 23. siječnja 1968. godine. Gitaru počinje svirati s 9 godina te upisuje Osnovnu glazbenu školu Blagoja Berse, a zatim i Srednju glazbenu školu Vatroslav Lisinski u Zagrebu, na odjelu za jazz i zabavnu glazbu.

Prvi nastup imao je s 18 godina u zagrebačkom klubu “Grand Slam”, kao zamjena svom učitelju Mariju Igrecu, u kvartetu s Linom Devićem, Mariom Jajetićem i Pecom Petejom, nakon čega počinje učestalo nastupati u Hrvatskoj i Sloveniji te snima duet s Marijem Igrecom za potrebe Hrvatskog Radija. 

1988. osniva jazz sextet “Jazz Steps”, a 1989. počinje svirati s nizozemskim saksofonistom Peterom Baastianom u kvartetu “Colors”, s kojim nastupa po Hrvatskoj i Sloveniji. U sastavu su još i Mario Igrec, Zvonimir Bučević i Kruno Levačić. Nakon jednog nastupa u Celju, slovenski trubač David Jarh ga poziva na prijemni ispit u Graz gdje upisuje akademiju.

U Grazu surađuje s brojnim vrhunskim jazz glazbenicima, poput Johannesa Andersa, Clausa Raiblea, Petera Mihalicha i Dusana Novakova. Uz redovno školovanje, pohađa seminare s Joe Passom, Miroslavom Vitoušem, Mundellom Loweom i drugima, a 1989. pohađa seminar u Grožnjanu s legendernim basistom Reggiem Workmanom te Stjepkom Gutom, Renatom Chiccom i Alexom Deutchom.

U Grazu započinje suradnju s riječkim gitaristom Charlijem Jurkovićem, s kojim nastupa na prvom riječkom Jazz Time festivalu i na Zagreb Guitar Summitu s brazilskim gitaristima Alegreom Corrêaom i Pedrom Taglianim.

U svom zanimanju za jazz upoznao je brojne velikane, poput Joe Passa, Danny Richmonda, George Adamsa, Don Pullena, Marc Whitmana, Mundell Lowe, Phillipe Caterine, Cecil Taylora, Casandre Willson i druge.

U razdoblju od 1992. do 1999. živi u SAD-u i Kanadi gdje surađuje s pijanistom Allenom Sitarom i trubačem Jakeom Wilkinsom. Intenzivno nastupa na jam sessionima u Rex Hotelu, legendarnom sessionu koji su osnovali Bob Mover i Pat Labarbera na kojem nastupaju najveće zvijezde američkog jazza.

Po povratku u Hrvatsku postaje aktivan na hrvatskoj jazz sceni i nastupa na svim značajnim jazz festivalima u Hrvatskoj (Spring Time, Jazz Sabor, Proljetna Revija Jazza u Lisinskom, Zagreb Guitar Summit, …), te u inozemstvu (Summer Lounge Festival u Bariju i Steierishe Herbst u Grazu te brojna gostovanja u Sloveniji i BiH). 

S bendom Jazzalectro, u suradnji s producentskim dvojcem Eddy&Dus, snima zapaženi remix “Round Midnight” koji je izdala talijanska Mo’Smog Records; zatim snima “Missione a Bombay” te remix “Dal Mare” za Ennija Morriconea. 

Joe je aktivan i na pop sceni, kao gitarist grupa Divas i Songkillers, a nastupao je i s Gibonnijem, Gabi Novak, Radojkom Šverko, Josipom Lisac, Dinom Dvornikom i drugima. Napisao je glazbu za brojne TV reklame, a 2002. je producirao glazbeni spot za pjesmu “Mirabile RMX” Ivan Kapec Tria, koji je ušao u izbor za nagradu Porin za najbolji glazbeni video. 

Od 2001. godine član je umjetničke udruge Kontrapunkt s kojom je sudjelovao u stvaranju Kontrapunkt – Future Jazz Festivala u zagrebačkom Aquariusu. 

 Gostovao je na nastupima s Big Bandom HRT-a te je nastupao na Muzičkom Bienallu 2005. godine s Free jazz kvintetom u pratnji komornog orkestra, u projektu kompozitora Zorana Ščekića. U Lisinskom je nastupao s Charlijem Jurkovićem i Majom Grgić na Međunarodnoj reviji jazza na projektu “Joe Pandur i prijatelji”.