Marina Matolić

YMS tečaj:

Piano Forte

Školovanje:

Glazbena škola u Županji i Osijeku, Muzička akademija u Zagrebu (klavir; čembalo)

Certifikati i diplome:

Muzička akademija u Zagrebu (prof. Jurica Murai), 1995.

Mag.mus. Muzička akademija u Zagrebu (prof. Zvjezdana Bašić), 1999.

Glazbena postignuća:

Marina je rođena u Županji, gdje završava osnovno glazbeno školovanje, koje zatim nastavlja u Osijeku (prof. Damir Sekošan). Studij klavira diplomirala je 1995. u klasi prof. Jurice Muraia na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Pored studija klavira dvije godine je studirala čembalo u klasi prof. Višnje Mažuran, te se počela baviti komornom glazbom i korepeticijom.

Postdiplomski studij klavira u trajanju 2 godine diplomirala je 1999. u klasi prof. Zvjezdane Bašić, te stekla zvanje Magistra glazbene umjetnosti.

Ubrzo su uslijedili mnogi solistički recitali po Hrvatskoj, te brojni nastupi u komornim sastavima. Sudjelovala je na memorijalu „D. Lukić“, ciklusu “Mladi za mlade”, međunarodnoj glazbenoj tribini u Puli, festivalu E. Satie u Trstu, 

Osvojila je 2. nagradu na pijanističkom međunarodnom natjecanju u Rimu 1996. godine, te također 2. nagradu na natjecanju „Radio podij“ u suradnji sa klarinetistom Brunom Phillippom 2000. godine.

Sudjelovala je na seminarima EPTA-e u Dubrovniku u klasama prof. Sebastiana Bende, Waltera Groppenbergera, te Petera Donahoea. 

Suradnica je Ljetne pjevačke škole u Rovinju, te na seminarima prof. Milana Turkovića, Dunje Vejzović, Guy Deplusa, Davida Seidela, Sharon Kam, Davora Rebe, Milka Pravdica, Žarka Perišića, Jože Kotara, Radovana Cavallina, Nicholasa Coxa, Gabora Varge, Ognjena Popovića, Davida Blumberga, Ferdinanda Radovana, Cynthie Hansell-Bakić i drugih. 

Koncertira diljem Hrvatske, te s istaknutim hrvatskim umjetnicima i ansamblima sudjeluje na brojnim gostovanjima i festivalima diljem Europe.

Već godinama djeluje kao službeni umjetnički suradnik međunarodne ljetne škole na otoku Braču, kao i na međunarodnom natjecanju VIMM Varaždin/Virovitica, natjecanju “Bistrički zvukolik“, te “Papandopulo”; za puhače. 

Na svim istaknutim natjecanjima u Hrvatskoj osvaja mnogobrojne državne nagrade kao umjetnički suradnik. Također osvaja dvije srebrne, te 2016. i zlatnu plaketu i na natjecanju zborova hrvatske glazbene mladeži u Varaždinu kao umjetnički suradnik OŠ Stenjevec.

Od 1997. zaposlena je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, trenutno kao umjetnički savjetnik, te niz godina predaje predmet Korepeticija studentima klavira i aktivno se bavi koncertnom djelatnošću u Hrvatskoj i inozemstvu.

Suosnivačica je komornog dua “Pfagottiano” s fagotistom Žarkom Perišićem, komornog tria Kušan / Župić / Matolić, komornog tria „Lumina“ (Reba, Vrgoč, Matolić), klavirskog dua Vilč/Matolić te tria „Jongen“ (Penezić, Perišić, Matolić) s kojima odlazi na gostovanje u Santiago de Chile održati koncert i seminar.

Tijekom karijere aktivno se bavi pedagoškim radom, bila je dugogodišnja voditeljica dječjih zborova “Bajka” te “Čarobni zvuci” za koje piše pjesme i aranžmane, te 2011. godine izdaje cd dječjih pjesama “Abeceda”. 

Ujedno producira i osmišljava mjuzikle i glazbene projekte za djecu. Nekoliko godina djeluje kao umjetnički voditelj – dirigent Zbora sestara i medicinskih tehničara KBC Zagreb. Članica je mnogih glazbenih udruga.