Yogi Lonich

YMS tečajevi:

Guitar Encounters, Classical Guitar, Six Strings Adventure, Class Vocals

Školovanje:

California State University Northridge (Studio Music idiom (classical / jazz) 1993.), Jazz gitara (profesori Pat Martino, Phil Upchurch, Grant Geissman, Ted Greene, Rick Zunigar, Jon Pall Bjarnason i Mack Daugherty), klasična gitara (profesori Ron Purcell i Ron Borczon)

Certifikati i diplome:

Bachelor of Music Degree (California State University Northridge in the Studio Music Idiom (classical/jazz) 1993.)

Glazbena postignuća:

Yogi, osim što svira 9 različitih instrumenata (gitara, banjo bass, bubnjevi, klavir, sitar, bendžo, mandolina, harmonika i udaraljke), koje svira u svim stilovima, uključujući rock, jazz, blues, funk, reggae, classical, pop i country, također pjeva lead i back vokale u rasponu od basa do tenora. Ima iskustva u skladanju i aranžiranju za TV, film, kazalište i umjetničke projekte, kao i u glazbenoj režiji, improvizaciji i sight-readingu, notnim raspisima, transkripciji i dirigiranju.

Yogi aktivno sklada glazbu za TV, film, komercijalne projekte od 1999. godine do danas. Objavio je 2 singla i video spota koje je producirao i režirao 2019. godine u sklopu vlastite izdavačke kuće (Sound Assembly Music) za svoj treći solo album naziva Rebirth. 

Yogi je u svojoj karijeri ostvario brojne suradnje s mnogim svjetski poznatim imenima. Tako je 1993. godine svirao i napisao aranžmane za američke umjetnike “The Freewheelers” i producenta Georgea Drakuliasa (Black Crowes), zajednički napisao i nastupao  s glumcima/tekstopiscima Anthonyjem Michaelom Hallom i Davidom Arquetteom (1995), nastupao s “Jam & Spoon”, poznatim europskim plesnim aktom u suradnji sa Sony Music (1995), svirao je s umjetnicom Michelle Shocked, s kojom mu je 1994. godine ponuđena turneja; a L.A. Weekly ga je proglasio svojim “Pick of the Week”. 

Skladao je i izvodio glazbu za kazališnu predstavu “You Are Here” 1995., vodio je svoju hip hop jazz grupu “Sound Assembly” i napisao i producirao svoj debitantski album na Moonshine Music, te svirao sa SEAL-om. 

Producirao je i svirao s Taylor Hawkinsom (Foo Fighters, prethodno Alanis Morissette; 1996), zatim svirao i snimao s Ahmetom Zappom i snimao gitare za Macy Gray (1997); od 1997. do 1998. godine bio je na turneji s Meredith Brooks, svirao je i s Jenifer Paige, s kojom mu je također ponuđena svjetska turneja, dijelio pozornicu s umjetnicama Bonnie Raitt i Sarah McLachlan na sajmu Lileth te je započeo dugogodišnju suradnju s bendom Buckcherry (1998 – 2001).

Iduće je godine svirao kao zamjena Kid Rockovom ozlijeđenom gitaristu na Rockfestu koji je prikazan na MTV News. U lipnju i srpnju 1999. pojavljuje se kao gostujući umjetnik američkog alternativnog benda Fuel. 

Yogi je sudjelovao kao instrumentalna podrška na turnejama i koncertima izvođača The Rolling Stones, Kiss, Lenny Kravitz, Kid Rock i Korn. 

Nastupao je i u emisijama Conana O’Briena, Jay Lenoa, MTV-jevih 120 Minutes, u Rock Show-u i The listu na VH1, i Entertainment Tonight. 1999. godine nastupa na Woodstock festivalu, a 2000. s Axlom Roseom u Cat Clubu u Hollywoodu; dijeli pozornicu sa Slashom koji mu nudi i turneju, zatim snima glavnu gitaru za The Days of the New na The Doors Tribute albumu, nastupa sa Third Eye Blind, snima s umjetnikom Action Figure Party te u rujnu pjeva i svira u Cleveland’s Rock ‘n’ Roll Kući slavnih, slaveći otvaranje izložbe Jimi Hendrix, gdje su mu se pridružili Hendrixovi Mitch Mitchell i Billy Cox. 

Ljeti 2002. svirao je na live koncertima Billie Meyers te zajednički napisao, snimio i nastupao s Evanom i Jaronom. Snimio je i sitar na singlu “Dumb Girl” umjetnice Lucy Woodward, te započeo suradnju snimanja i nastupa s grupom The Wallflowers (2002 – 2004). Nastupao je s kantautorom Ronom Sexsmithom te bendom The Counting Crowes 2003. godine te nastupao na turneji s Adamom Choenom i Low Millionsima.

Na turneji s Anastaciom provodi 2005. i 2006. godinu, a zatim se pridružio R&B senzaciji Nikki Costa i svirao u studiju s Lauryn Hill. S Natashom Bedingfield nastupao je na Dick Clarkovom novogodišnjem showu 2007. godine, od koje snima i odlazi na turneje s rock legendom Chrisom Cornellom (2007 – 2010).

Snima album s Cat Stevens 2008., postaje glazbeni direktor i glavni gitarist engleske pop umjetnice Zoe Scott (2008 – 2010), 2009. jamma s Princeom u holivudskom Bordeauxu, nastupa s Doorsima (Ray Manzarek i Robby Krieger) u klubu Nokia te djeluje kao član sastava Fuel (2009 – 2011). 

Postaje glazbeni direktor i glavni gitarist za Linzee Starr i session gitarist za Filter te je glazbeni direktor Kennyja Logginsa za izvedbu NAMM na Imperial Ballroomu 2010. godine.

Slijedi snimanje i turneja s japanskom superzvijezdom Koshi Inabom i njegovim duom Bz’s (2011 – 2013), te suradnja s legendarnim Booker T. Jonesom (2011) i Melissom Ethridge (2011 – 2013). Sa superzvijezdom DJ ZEDD-om svirao je gitaru, bendžo i pjevao, a za Shakiru je snimio gitaru (2013). 

Tijekom 2013. i 2014. bio je na turneji s kineskom zvijezdom Leehom Wang. U 2015. napisao je i producirao singl za Ritu Wilson, nastupao sa Scottom Weilandom (Stone temple Pilots) te snimao i nastupao s kineskom pop senzacijom Jasonom Zhangom (2015-2017). S hard rock legendama The Dead Daises započeo je jednogodišnju turneju 2016., te dugogodišnju suradnju s hrvatskom hip hop zvijezdom Edom Maajkom (2016 – trenutno). 

Ljeto 2018. proveo je svirajući sa Steveom Perryjem, izvodio je koncerte uživo s Alanis Morissette na europskim festivalima te započeo suradnju s kineskom superzvijezdom Jeffom Changom (2018 – trenutno).

U sklopu natjecanja “West L.A. Music’s Southern California Guitarist of the Year” 1989. godine, Yogi je došao do polufinala. Svirajući s Jazz “A” Bandom (California State University, Northridge), natjecao se na Reno Jazz Festivalu, kao istaknuti solist, osvojio je prvo mjesto.

Nominaciju za nagradu Grammy u kategoriji Hard Rock Performance ostvario je s američkim bendom Buckcherry 1999. godine, a u istom sastavu te godine su osvojili nagradu Kerrang Award u kategoriji Best International Newcomer. 
2006. godine sudjelovao je i pobijedio u Fame Games natjecanju te je osvojio nagradu LA Music Awards u kategoriji “Independent Pop Artist of the Year”. Yogi je osvojio dvije nagrade Hrvatske Glazbene Unije, Status, i to za Pop, Rock i Urbanu gitaru te za najboljeg Pop-Rock i Urbanog električnog i akustičnog gitarista 2020. godine.